Kalp ve Damar Cerrahisi

Yüzdeki Kılcal Damar Tedavisi

Halk arasında varis ve kılcal damarla sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Varisler ana damarlardan olan toplardamarlarda meydana gelen yapısal bozulmalardır. Hastalık olarak sınıflandırılır. Tedavi edilmezse ilerler. Zamanla kanama ve geçmeyen bacak yarası gibi zorlu şikayetlere neden olur.

Yüzdeki kılcal damar tedavisi

Kılcal damarlar ise ana damarlar arasında bağlantı kuran ince damarlardır. Bu ince damarlarda ortaya çıkan kılcal damar çatlamaları hastalık olarak kabul edilmek yerine estetik bir kusur olarak kabul edilir. Tedavi edilmez ise büyümez ancak yayılabilir.

Yüzdeki kılcal damar çatlamaları yayılması durumunda bulunduğu bölgede örümcek ağı gibi bir görünüme neden olur. Bu yazımda yüz bölgesinde bulunan ve estetik kaygıya neden olan kılcalların nasıl tedavi edildiğini detaylı olarak ele alacağım.

Yüzdeki Kılcal Damar Ne Demek?

Kılcal damar çatlamaları oldukça yaygın görülen bir sorundur. Adından da rahatlıkla anlaşılacağı üzer baskı, basınç ve ani travmalara bağlı olarak kılcal damarlarda ortaya çıkan çatlamalardır.  Küçük çocuklarda dâhil olmak üzere her yaştan insanda görülebilir.

Kırmızı ve bazen morumsu ince çizgiler halinde kendini belli eder. Bazı bireylerde yoğun olması nedeniyle dikkat çekici düzeyde kızarıklığa neden olabilir.

Yüzdeki Kılcal Damarlar Neden Oluyor?

Yüzde kılcal damar çatlamasını tetikleyen pek çok faktör bulunmaktadır. En sık görülen nedenleri şunlardır;

Genetik Yatkınlık

Her hastalıkta olduğu gibi yüz bölgesinde görülen kılcallarda da genetik yatkınlık sorunun görülme riskini arttırmaktadır. Özellikle yaşın ilerlemesi ile birlikte genetik yatkınlık olan bireylerde sorunun görülme oranı da artmaktadır.

Güneşe Aşırı Maruz Kalmak

Güneşe aşırı maruz kalınması kılcalların belirginleşmesine neden olabilmektedir. Bunun nedeni ise uzun süre güneş ışınına maruz kalınması durumunda kılcal damarın yapısının bozulması ve içinin kanla dolmasıdır.

Gül Hastalığı

Cilt hastalıklarından sık görülen ve estetik kaygıya neden olanlardan birisi de gül hastalığıdır. Gül hastalığında yüzeysel damar çatlamaları ve genişlemeleri görülür. Kılcal damar tedavisi ile aynı yöntemle kolaylıkla tedavi edilebilir.

Gebelik

Gebelik döneminde artış gösteren hormonlar damar yüzeyinin genişlemesine neden olmaktadır. Buna ek olarak bebeğin varlığı ile birlikte annenin damarında dolaşan kan miktarı artar. Bu faktörler hem varis hem de kılcalların oluşmasına neden olur.

Gebeler arasında yapılan bir çalışmada, anne adaylarından yaklaşık olarak %40ında varis ve kılcal damar çatlamaları görüldüğü tespit edilmiştir.

Aşırı Alkol Tüketimi

Alkol kan damarlarının genişlemesine ve ciltte kızarıklığa neden olmaktadır. Ara sıra alkol tüketenlerde değil ama yoğun alkol tüketen bireyler kılcal damar çatlaması daha sık görülmektedir.

Darbe ve Yaralanmalar

Yüz ve bacak bölgesine isabet eden darbe ve yaralanmalar kılcalların hasar görmesine ve ciltten kızarık bir görüntü olmasına neden olmaktadır. Bazı bireylerde ise şiddetli öksürme ve hapşırma anlarında ufak düzeyde kılcal damar çatlamaları görülebilir.

Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yüzde ve bacaklarda ortaya çıkan kılcalların tedavisi 3 farklı yolla yapılabilir. Hangi yöntemin kullanılacağına doktor muayenesi ile karar verilir.

Lazer

Lazer kılcal damar tedavisi için exotherme lazer tercih edilir. Exotherme lazer 980 nanometre ışık üreten karbon dioxit lazerdir. Bu özelliği sayesinde cilt yüzeyinden müdahale ile kılcal damar çatlamaları tedavi edilebilir.

Ayrıca cihazın özel soğutma sistemi sayesinde tedavi esnasında hiç acı hissedilmez. Yara ve yanık olmuşumu riski de yoktur. (diğer lazer cihazlarında hava soğutma özelliği bulunurken exotheme lazerde soğutma kristallerle sağlanır bu sayede yanık oluşmaz)

Ayrıca cihazın zoom özelliği sayesinde 20 kat büyütme yapılarak en ince kılcallar bile detaylı olarak tedavi edilebilir.

Kılcalları büyüterek ekrana yansıtma özelliği sayesinde istenirse hasta tarafından da kılcalların nasıl silgi ile siler gibi tedavi edildiği izlenebilir.

Radyofrekans

Radyo Frekans cihazı radyo dalgalarını yüksek ısıya çevirme özelliğine sahiptir. Cihazın hassas şekilde ayarlanabilmesi sayesinde ısı çalışma yapılacak kılcal damara göre istenen yoğunlukta ayarlanabilmektedir.

Cihazın yüksek ısısı sayesinde cihazın ince ucu kılcal damara dokunur dokunmaz kalıcı olarak yok olur.

Skleroterapi

Yoğun ve yaygın kılcalların tedavisinde skleroterapi yöntemi kolaylıkla uygulanabilir.

Skleroterapi yönteminde çok ince iğneler yardımı ile sorunlu damara ilaç enjekte edilerek tedavi uygulanır. Acısız-ağrısız ve pratik bir tedavidir. Yüz bölgesindeki kılcallara için genellikle tek seans yeterlidir.

Ancak bacaklarda yoğun şekilde bulunan kılcal damarların tedavisi için birkaç seans gerekebilir.

Tedavi Kaç Seans Sürer?

Yüzde kılcal damar tedavisi genellikle tek seansta tamamlanır. Bacaklarda oluşan kılcallar ise yoğunluğuna göre 3-4 seansta tedavi edilir.

Kılcal Damar Tedavisi Sonrası iz Kalır mı?

Yüz ve bacaklarda kılcal damar tedavisi sonrasında doktorun önerisi ile iyileştirme etkisi bulunan kutalin krem kullanılabilir.

Özellikle geniş alanlarda yapılan radyo frekans tedavisi sonrasında kutalin kullanımı iyileşmeyi hızlandırmaktadır.

Yüz bölgesinde yapılan tedavi sonrasında güneş koruyucu kullanılması önerilir.  Bu sayede yeni kılcalların oluşması riski de azaltılabilir.

REFERANSLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir